Recept na teľacie medailóniky s varenou zelenou špargľou a opekanými zemiakmi
Ingrediencie:
Pre teľacie medailóniky:
- 500 g teľacích medailónikov
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 2 strúčiky cesnaku, jemne nasekané
- 2 polievkové lyžice olivového oleja
- 1 polievková lyžica masla
- 1 vetvička rozmarínu
- 1 vetvička tymiánu
Pre varenú zelenú špargľu:
- 500 g zelenej špargle
- Soľ podľa chuti
- 1 polievková lyžica olivového oleja
- Šťava z polovice citróna
Pre opekané zemiaky:
- 500 g malých nových zemiakov
- 2 polievkové lyžice olivového oleja
- 1 čajová lyžička sladkej papriky
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 1 polievková lyžica nasekaného čerstvého rozmarínu
Postup:
Teľacie medailóniky:
- Teľacie medailóniky osolíme a okoreníme z oboch strán.
- V panvici na stredne vysokej teplote rozpustíme olivový olej a maslo.
- Pridáme nasekaný cesnak, rozmarín a tymián, aby uvoľnili svoje arómy.
- Teľacie medailóniky vložíme do panvice a opečieme ich z každej strany približne 3-4 minúty, kým nedosiahnu požadovanú úroveň prepečenia.
- Medailóniky vyberieme z panvice a necháme ich chvíľu odpočinúť, aby sa šťavy rovnomerne rozložili.
Varená zelená špargľa:
- Špargľu umyjeme a odrežeme tvrdé konce.
- V hrnci s osolenou vriacou vodou špargľu varíme približne 3-4 minúty, kým nie je mäkká, ale stále chrumkavá.
- Špargľu vyberieme a ihneď ju vložíme do misky s ľadovou vodou, aby sme zastavili proces varenia a zachovali jej zelenú farbu.
- Po ochladení špargľu scedíme a preložíme na tanier.
- Pokvapkáme olivovým olejom a citrónovou šťavou.
Opekané zemiaky:
- Zemiaky dobre umyjeme a nakrájame na polovice alebo štvrťky, ak sú väčšie.
- V hrnci s osolenou vodou zemiaky varíme približne 10 minút, kým nie sú takmer mäkké.
- Scedíme ich a necháme trochu vychladnúť.
- V panvici na stredne vysokej teplote rozohrejeme olivový olej.
- Pridáme zemiaky, sladkú papriku, soľ, čierne korenie a nasekaný rozmarín.
- Zemiaky opečieme do zlatista a chrumkava, približne 10-15 minút, občas premiešame.
Servírovanie:
Na tanier servírujeme teľacie medailóniky spolu s varenou zelenou špargľou a opekanými zemiakmi. Pokrm môžeme ozdobiť čerstvými bylinkami a plátkami citróna pre ešte výraznejšiu chuť. Dobrú chuť!