Recept na Pečené Kačacie Stehno s Lokšou a Červenou Kapustou
Ingrediencie:
Pre kačacie stehná:
- 4 kačacie stehná
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 1 čajová lyžička sušeného tymiánu
- 2 strúčiky cesnaku, nasekané
- 1 stredne veľká cibuľa, nakrájaná na kolieska
- 2 jablká, nakrájané na štvrtky
- 250 ml kuracieho vývaru
- 100 ml bieleho vína (voliteľné)
Pre lokšu:
- 500 g varených zemiakov
- 200 g hladkej múky
- Soľ podľa chuti
- 1 polievková lyžica masla (na potretie)
Pre červenú kapustu:
- 1 malá hlávka červenej kapusty, jemne nakrájaná
- 1 stredne veľká cibuľa, nakrájaná na drobno
- 2 jablká, nastrúhané
- 2 polievkové lyžice cukru
- 3 polievkové lyžice jablčného octu
- 100 ml vody
- 1 čajová lyžička mletého kmínu
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 2 polievkové lyžice masla alebo oleja
Postup:
Kačacie stehná:
- Predhrejeme rúru na 180°C.
- Kačacie stehná osolíme, okoreníme a posypeme tymiánom. Potrieme nasekaným cesnakom.
- Na dno pekáča položíme nakrájanú cibuľu a jablká. Na ne položíme kačacie stehná kožou nahor.
- Pridáme kurací vývar a biele víno (ak používame).
- Pekáč zakryjeme alobalom a pečieme v predhriatej rúre približne 1,5 hodiny.
- Potom odstránime alobal, zvýšime teplotu na 200°C a pečieme ďalších 30-45 minút, kým koža nie je chrumkavá a zlatistá.
Lokša:
- Varené zemiaky necháme vychladnúť, potom ich ošúpeme a nastrúhame na jemnom strúhadle.
- K zemiakom pridáme múku a soľ. Vypracujeme hladké cesto.
- Cesto rozdelíme na menšie kúsky a na pomúčenej doske ich vyvaľkáme na tenké placky.
- Na suchej panvici opekáme placky z oboch strán, kým nie sú zlatisté a pružné.
- Hotové lokše potrieme rozpusteným maslom a zložíme na polovicu.
Červená kapusta:
- V hlbokom hrnci rozpustíme maslo alebo olej a pridáme nakrájanú cibuľu. Opekáme, kým nie je zlatistá.
- Pridáme jemne nakrájanú červenú kapustu a nastrúhané jablká. Miešame a varíme približne 5 minút.
- Pridáme cukor a jablčný ocot. Necháme karamelizovať.
- Pridáme vodu, mletý kmín, soľ a čierne korenie. Prikryjeme pokrievkou a dusíme na miernom ohni približne 45 minút, kým kapusta nezmäkne.
Servírovanie:
Na tanier položíme chrumkavé pečené kačacie stehno, vedľa podávame lokšu a dusenú červenú kapustu. Celé jedlo môžeme ozdobiť čerstvými bylinkami a podávať s pohárom bieleho vína. Dobrú chuť!